Tarinoiden maailma 7.-8.10.2017


Tarinoiden maailma on koulutusviikonloppu sanataideohjaajille, äidinkielen ja kirjallisuuden opettajille, kirjastonhoitajille, päiväkotien henkilökunnalle ja muille sanataiteen opettamisesta kiinnostuneille. Ohjelma muodostuu luennoista, työpajoista ja keskusteluista. Vuoden 2017 Tarinoiden maailman teemana on vaikuttavuus. Lisäksi viikonloppu tarjoaa oivallisen mahdollisuuden tavata toisia sanataiteen ammattilaisia sekä keskustella ja saada vinkkejä omaan opetukseen.

Seminaarin työpajoissa tarkastellaan miten vaikuttamista voi tuoda esille sanataiteen keinoin. Työpajoissa on mahdollista tutustua raplyriikan ja ekoscifin yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. Lisäksi sukelletaan myös yksilöllisemmälle tasolle tutkiskellen miten sanataide voi auttaa itsetuntemuksen kanssa sekä toimia vuorovaikutuksen välineenä.

Osallistumalla seminaariin tuet tapahtuman toteutumista. Ikävä kyllä olemme joutuneet nostamaan seminaarin hintaa, sillä Tarinoiden maailma ei saanut tänä vuonna rahoitusta ulkopuolisilta tahoilta. 


Koulutuspaikka: Annantalon taidekeskus, Annankatu 30, 00100 Helsinki.
Hinta: Koulutuksen hinta Nuoren Voiman Liiton tai Suomen sanataideopetuksen seuran jäsenille on 60 €, muille 80 €. Hintaan sisältyy lounas ja kahvi molempina päivinä.
Ilmoittautuminen: 8.8. alkaen oheisella ilmoittautumislomakkeella (sivun alalaidassa).
Lisätiedot: Veera Koivaara, veera.koivaara(at)nuorenvoimanliitto.fi, 044 207 4651
Elina Tervonen, elina.tervonen(at)nuorenvoimanliitto.fi, 044 303 7819

Koulutuksen järjestävät Nuoren Voiman Liitto ja Suomen sanataideopetuksen seura.

 

OHJELMA
Lauantai 7.10.2017

10.45 Ilmoittautuminen Annantalon ala-aulassa
11.00-11.15 Seminaarin avaus ja ohjelman esittely
11.15-11.45 Puheenvuoro: Suomen sanataideopetuksen seuran edustaja
11.45-12.30 Työpajat (kukin osallistuja valitsee yhden, johon ilmoittautuu)
1) Shaka: Rap-sessarit
2) Daniil Kozlov:  Pelit osana luovan kirjoittamisen opetusta
3) Jenni Hurmerinta: Vaikuttava kirjoittaminen
12.30-13.30 Lounas
13.30-15.00 Työpajat jatkuu
15.00 Kahvit ja keskustelu

Sunnuntai 8.10.2017

11.00  Sunnuntain avaus ja esittely
11.15-11.45 Puheenvuoro: Severi Hämäri
11.45-12.30 Työpajat (kukin osallistuja valitsee yhden johon ilmoittautuu)
1) Inari Mykkänen: Lapset, nuoret ja vaikuttava kirjoittaminen
2) Ulla Nevanlinna: Draamakirjoittamisen kurssi
3) Henna Laininen: Toivon työkalupakki - Ekoscifi ympäristövaikuttamisen välineenä
12.30-13.30 Lounas
13.30-15.00 Työpajat jatkuu
15.00 Seminaarin koonti ja kahvit

 

 

TYÖPAJAT


LAUANTAI

 

Shaka: Rap-sessarit

Rap-musiikki on suositumpaa kuin koskaan ja moni on löytänyt siitä itselleen luontevan ilmaisumuodon. Toiset käyttävät rap-lyriikkaa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja toiset itsetutkiskeluun. Monet räppärit keskittyvät kuulijoiden naurattamiseen nokkelilla sanaleikeillä. Rap-sessarit -työpajassa tehdään yhteisbiisi yhdellä istumalla. Osallistujat tutustuvat rap-lyriikan peruskäsitteisiin ja voivat kokeilla, miltä tuntuu kirjoittaa ja esittää tekstejä porukassa.

Ohjaaja Shaka Kampara on rap-artisti, joka on ohjannut monenlaisia lähinnä nuorille suunnattuja työpajoja.


Daniil Kozlov:  Pelit osana luovan kirjoittamisen opetusta 

Työpajassa perehdytään erilaisiin tapoihin hyödyntää pelejä osana luovan kirjoittamisen opetusta, sekä pelimaailman luomiseen tähtäävien luovan kirjoittamisen tehtävien käsittelyyn.

Daniil Kozlov (s.1991), taiteilijanimeltään Susinukke Kosola, on  turkulainen kirjoittaja, kustantaja ja sanataideohjaaja. Hänen esiintymisiään on nähty niin Turun hylättyjen talojen halkeilevilla  betonilattioilla kuin Lontoon kirjallisuusfestivaaleillakin. Kosolan teos Avaruuskissojen leikkikalu oli Tanssiva Karhu  -palkintoehdokas. Kosolalle on myönnetty Silja Hiidenheimon muistostipendi.

 

Jenni Hurmerinta: Vaikuttava kirjoittaminen

Vaikuttava kirjoittaminen -työpajassa tutustutaan siihen, miten sanataide voi toimia vaikuttumisen ja vaikuttamisen välineenä. Sanataidetta lähestytään kokonaisvaltaisena ja vuorovaikutuksellisena metodina, joka kehittää sekä itsetuntemusta että -ilmaisua. Sanataiteen rinnalla työpajassa vaikuttaa kirjallisuusterapeuttinen lähestymistapa. Työpajassa perehdytään muun muassa siihen, miten omaa tarinaa voidaan sanallistaa ja miten asioista voidaan kirjoittaa vaikuttavalla tavalla. Käytännön harjoitusten ja keskustelun myötä käsitellään myös sitä, miten sanataide kasvattaa toimijuuteen kannustamalla kirjoittajaa löytämään ne asiat, joihin itse tahtoo vaikuttaa.


Työpajan ohjaa helsinkiläinen sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja Jenni Hurmerinta, jolla on kattava kokemus voimauttavasta sanataidetyöskentelystä erilaisten ryhmien ohjaajana. Lisäksi hän toimii vapaana kirjoittajana, kustannustoimittajana ja esiintyvänä runoilijana.

 


SUNNUNTAI


Inari Mykkänen: Lapset, nuoret ja vaikuttava kirjoittaminen


Lapsilla ja nuorilla on sanottavaa ympäröivästä maailmasta. Miten ohjata sanataidetunti, jossa ajatukset pääsevät paperille? Työpajassa pureudutaan menetelmiin, joilla lasten kanssa voi käsitellä vaikeita ja tärkeitä aiheita, kuten yksinäisyyttä ja syrjintää. Miten nuoria voi kannustaa löytämään oman kiinnostavan aiheen, josta kirjoittaa?

Työpajan ohjaa sanataideopettaja Inari Mykkänen, FM, joka on opettanut sanataidetta sekä lapsille että nuorille. Hän on myös kouluttanut varhaiskasvattajia ja opettajia käyttämään sanataiteen menetelmiä työssään.


Ulla Nevanlinna: Draamakirjoittamisen kurssi

Työapajan tavoitteena on herätellä mieltä, kehoa ja kieltä. Pyrkimyksenä on kuunnella itseään ja antaa mielikuvituksen johdatella. Osallistujat ottavat mukaansa kolme itselleen tärkeää esinettä, joita käytetään installaation ja piirrokseen tekemiseen. Ne toimivat pohjana draamatekstin kirjoittamiselle. Työpajassa pohditaan kohtausten kirjoittamisen aloittamiseen ja etenemiseen vaikuttavia seikkoja ja se etenee keskustellen ja osallistujia kuunnellen.  

Ulla Nevanlinna on draamapedagogi, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Hän on ohjannut nuoria kirjoittamaan ja esittämään näytelmätekstejä. Hänelle opettamisen prosessi muotoutuu lopullisesti vasta, kun se käynnistyy. Ohjaajan tehtävä on kuunnella, mitä ryhmässä tapahtuu ja on meneillään ja lähteä kuljettamaan prosessia eteenpäin ryhmän ehdoilla.

 

Henna Laininen: Toivon työkalupakki - Ekoscifi ympäristövaikuttamisen välineenä 

Työpajassa tutustutaan ekoscifiin eli ekologisia teemoja käsittelevään tieteisfiktioon. Ekokatastrofia maalaileva dystopiakirjallisuus elää nousukauttaan. Samalla tarinankertojat etsivät uudenlaisia ihmisyyden ja toivon perustuksia. Miten luovan kirjoittamisen menetelmin voi käsitellä ekokatastrofin herättämiä tunteita, visioida toiveikasta tulevaisuutta sekä aktivoitua toimimaan? Teemoja pohditaan kirjoitusharjoitusten ja keskustelun avulla. Lisäksi kuullaan vinkkejä ajankohtaisesta ekoscifistä ja ympäristövaikuttamiseen aktivoivasta kirjallisuudesta.

Henna Laininen on helsinkiläinen kuvataiteilija ja sanataideopettaja (KuM, FM). Hän tekee taiteellista tutkimusta Kuvataideakatemian tohtorikoulutusohjelmassa, aiheena kestävän elämäntavan opettelun tukeminen luovan yhteisöllisen kirjoittamisen menetelmin.

 

 

Ilmoittaudu mukaan 25.9. mennessä!

 

Nimi *


Syntymäaika *


Katuosoite *


Postinumero *


Postitoimipaikka *


Puhelinnumero *


Sähköposti *


Onko sinulla ruoka-aineallergioita tai erityisruokavalio? *


Oletko Nuoren Voiman Liiton tai Suomen sanataideopetuksen seuran jäsen? *
Kyllä, molempien.
En kummankaan.
Olen Nuoren Voiman Liiton jäsen.
Olen Suomen sanataideopetuksen seuran jäsen.

Haluatko liittyä jäseneksi Nuoren Voiman Liittoon? (Mikäli et vielä ole jäsen.)
Haluan.
En halua.

Mihin lauantain työpajoista haluat osallistua? *
Shaka: Rap-sessarit
Daniil Kozlov: Pelit osana luovan kirjoittamisen opetusta
Jenni Hurmerinta: Vaikuttava kirjoittaminen

Mihin sunnuntain työpajoista haluat osallistua? *
Inari Mykkänen: Lapset, nuoret ja vaikuttava kirjoittaminen
Ulla Nevanlinna: Draamakirjoittamisen kurssi
Henna Laininen: Toivon työkalupakki - Ekoscifi ympäristövaikuttamisen välineenä

Ilmoittautumalla seminaariin sitoudut maksamaan osallistumismaksun. Jos jostakin syystä joudut perumaan osallistumisesi, ilmoita siitä maanantaihin 25.9. mennessä. Tämän jälkeen emme enää palauta osallistumismaksua. Voit kuitenkin lahjoittaa seminaaripaikkasi jollekin toiselle henkilölle, esim. ystävällesi.

Olen ymmärtänyt peruutusehdot *
Kyllä

* Pakollinen kenttä