Kritiikki V

Sisällysluettelo »

PÄÄKIRJOITUS

Kritiikki kipinöiköön!

Kritiikki täytti syksyllä kaksi vuotta, ja mitä ilmeisimmin lehti onnistui vastaamaan tarpeeseen, laadukkaan, mietityn ja perusteellisen kirjallisuuskritiikin kysyntään. Näin ainakin voi päätellä siitä, että Alfred Kordelinin säätiö myönsi kaksivuotiaalle kannustuspalkinnon "työssä kirjallisuusarvostelujen ja esseistiikan edistämiseksi".

Kritiikki-lehti ottaakin palkinnon turvin askeleen, joka toivottavasti iskee kipinää ja vie suomalaisen kirjallisuuskritiikin asiaa yhä eteenpäin: lehti on perustanut kritiikkipalkinnon, joka jaetaan vuosittain kahdelle ansiokkaalle suomenkieliselle kirjallisuuskritiikille. Ensimmäisiä Vuoden Kritiikki -palkintoja juhlistetaan 25. helmikuuta 2012, monenlaisia tunteita herättäneen kriitikko Jukka Kajavan (1943-2005) syntymäpäivänä.

* * *

Lehti jatkaa hyväksi havaitulla linjalla. Jo perinteeksi muodostunut suurennuslasisitaatti on luettavissa pääkirjoituksen vasemmalta puolelta. Se on tavan mukaan peräisin jostain lehdessä arvostellusta kirjasta. Samoin jatkaa Panu Hämeenaho karikatyyriensä sarjaa, tällä kertaa hyvin kylmäävin tai kalmaavin aihein.

Salaperäisen suurennuslasisitaatin kirjoittaja esittää, että messiaan tulemisessa ei ole mitään hävettävää. Onkin hauska huomata, kuinka lehden alkusivuilla nuori Isidore Isou joutuu Georges Bataillen hampaisiin; Isouhan teki häpeilemättä itsestään myyttistä kirjailija-Messiasta nuoruuden muistelmakirjassaan L'agrégation d'un nom et d'un messie (1947).

Sanoja kritiikistä -palstalla esitellään Bataillen Critique-lehdessä vuonna 1948 julkaisema klassikkokritiikki "Isoun jumaluus". Aihetta tutkinut Sami Sjöberg lukee Bataillen näennäisen murskaavaa arvostelua kokeellisen kritiikin mahdollisuuksien näkökulmasta.

Kritiikki_V_sitaatti_000Jännittävällä tavalla Bataillen henki tuntuu leijuvan muuallakin lehdessä. Voidaan jopa väittää, että tämän numeron avainkäsite on le bas matérialisme, alhainen materialismi. Bataille tarkoitti käsitteellään sitä, että muodoton materia - ruumiin eritteet, mätänevä liha, kaikenlainen säädytön ja niin edelleen - heijastaa sitä totuutta, että ihmisiä yhdistää vain tietoisuus kuolemasta. Ihminen on inhimillistä elämää elävä kuollut.

Tässä numerossa "alhaista materialismia" edustavat lukuisina vaeltavat zombiet, khimairat, kirkonväki sekä Nicholson Bakerin pornoilijat. Ainakin ne.

Lehdessä juhlivien friikkien joukkoon voidaan hyvin liittää myös "kasarilla" eläneet "muodinluomat".

Ja miksei myös varhaiskristityt ja nykypäivän paperittomat. Molemmat ryhmät ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia eurooppalaisille johtajille ja hämmentäneet koko eurooppalaista yhteiskuntajärjestystä, sillä ne eivät ole suostuneet asettumaan vallalla oleviin materialismin muotoihin. Lukekaa ja tietäkää!

Martti-Tapio Kuuskoski

Päätoimittaja

---------------------------------

Tekstinäytteitä KRITIIKKI V -numerosta:

Maaria Pääjärvi: Irti fiktiosta? Esseeromaani romaanikirjallisuuden haastajana
Risto Ahti, Neron omaelämäkerta. Esseeromaani
Jukka Laajarinne, Kehys
Veronica Pimenoff, Sankarin seisaus
David Shields, Reality Hunger. A Manifesto

Teemu Manninen: Pölyttyneitä luita
Joan Frances Turner, Dust

Anna Lönnroth: Antiikkia jokaiseen kotiin
Paavo Castrén: Uusi antiikin historia
« Takaisin

Muut numerot: KritiikkiKaikki ilmestyneet numerot