Nuori Voima 4/2012 - Päihtymys

Sisällysluettelo »

PÄÄKIRJOITUS

NUORI VOIMA 4/2012, teemana Päihtymys

 

Utua ja hattaraa?

 

Tohtori Neal L. Benowitzin lääketieteellisessä luokittelussa päihdyttävyyden eri asteet on määritetty seuraavasti:

1 Alkoholi
2 Heroiini
3 Kokaiini
4 Kannabis
5 Kofeiini
6 Nikotiini

Kuudesta nimetystä päihteestä alkoholi on siis voimakkaimmin päihdyttävä aine, nikotiini vähiten päihdyttävä.

Jos kuitenkin tarkastelemme suomen kielen sanaa ”päihtymys” – jonka etymologiset juuret ovat sanassa pää – lista näyttäytyy jokseenkin vajavaisena. Pään saa sekaisin muullakin tavoin kuin varsinaisilla päihdeaineilla. Tästä kertoo myös se, että toisin kuin sana ”intoksikaatio” (vrt. esim. englannin intoxication tai espanjan intoxicación), suomen kielen sana ”päihtymys” kattaa luontevasti myös merkityskentän ’hurmioituminen’, ’haltioituminen’ jne.

Muistamme, kuinka muuan Stendhal hoiperteli 201 vuotta sitten ulos firenzeläisestä Santa Crocen kirkosta taidekokemuksen aiheuttamassa mielentilassa, jolle on myöhemmin annettu nimi ”Stendhalin oireyhtymä”.

Myös Saksan kielen ”Rausch” kantaa ’humalan’ ohella merkityksiä ’huuma’ ja ’hurmos’. Friedrich Nietzsche (josta tulee tarkemmin puhetta ensi vuoden teemanumerossa 2/2013) käyttikin sanan laajaa merkityskirjoa hyväkseen erotellessaan apollonisen kirkkauden ja selkeyden vastakohdastaan dionyysisestä hurmiosta.

Lienee jo selvää, että Nuoren Voiman Päihtymys-numero ei pidä sisällään ”mies tavattiin päihtyneenä autonratista” -tyyppistä aineistoa. Toki muutamat artikkelit lehdessä käsittelevät alkoholia ja huumeita, kuten Aki Petteri Lehtisen essee Charles Baudelairen Paradis artificiels -teoksesta (viini, hasis, oopiumi) tai Stanisław Ignacy Witkiewiczin omakohtaiset kirjoitukset tupakasta, alkoholista, kokaiinista ja peyotesta.

Witkiewiczin kuvauksessa peyote, ”metafyysinen huume”, vaikuttaisi olevan ainoa aine, joka avaa ovet (Doors) aidosti, jopa apollonisen kirkkaasti, uuteen todellisuuteen. Realistiset huumeet, ”saastaiset myrkyt”, kuten alkoholi ja kokaiini, sen sijaan tuottavat sumentunutta ja harhaista kokemusta tutusta maailmastamme.

Siirtykäämme kuitenkin intellektuaaliseen tai henkiseen päihtymykseen, jonka suomen ja saksan kielet meille sallivat. Taide voi päihdyttää, tai ”camp”, kuten Max Ryynäsen esseessä, mutta myös uskonto, politiikka ja raha voivat päihdyttää – nämä kolme erityisesti ”saastaisen myrkyn” mielessä.

Rahan päihdyttävyyttä dekonstruoi Eino Santanen setelirunouden keinoin. Harri Lintusen raportti Kreikasta selvittelee rasistisen Kultainen aamunkoitto -puolueen nopeaa nousua parlamentaariseen valtaan.

Asuin itse vuosituhannen vaihteessa Ateenassa, ja jos syrjintää ja rasismia näkyi, se kohdistui lähinnä albaaneihin. Jugoslavian hajoamissodat olivat juuri takana. Muistan, kuinka pelasimme (oletettavasti paperittomien) albaanisiirtolaisten kanssa jalkapalloa metsäisessä puistossa Akropolista vastapäätä sijaitsevalla Filopappou-kukkulalla.

Nyt runsas vuosikymmen myöhemmin kuulen, kuinka ”puhdasta kreikkalaisuutta” puolustavan, maahanmuuttovastaisen Kultaisen aamunkoiton joukoissa toimii albaaneja ja bulgaareja, jotka tekevät kaikkein likaisimmat työt. Samaan aikaan esitetään arvioita, että jopa puolet poliisikunnasta olisi tällä hetkellä kyseisen uusnatsipuolueen kannattajia.

Kun tähän soppaan lisätään vielä arjalainen mytologia, jota puolueen aktiivit palvovat, sekä ortodoksinen kirkko, jota puolue ”puolustaa”, alkaa olla kasassa melkoisen sekava keitos.

Puolueen kannattajia yhdistää kauna, viha ja katkeruus. Aiemmin syrjitty, mutta ajan myötä omalla tavallaan (rikollisuuden kautta) ”kotoutunut” albaanikin pääsee syrjimään heikompiaan. Ja rahasta päihtynyt Eurooppa, Saksa etunenässä, luo maaperää tälle fasismille, tajuamatta oikein mitä tekee.

Onko se kännissä? Pitäisikö päihdyttävyyden asteikkoa vähän rukata?

1 Raha
2 Politiikka
3 Alkoholi
4 Uskonto
5 Taide

jne.

Martti-Tapio Kuuskoski

P. S. Béla Tarrin elokuva Werckmeister harmóniák (Vastarinnan melankolia) sisältää järkyttävän jakson, jossa kurjan kaupungin työttömät miehet lähtevät lynkkausjoukkona kohti kaupungin sairaalaa. Kymmenminuuttinen sairaalan tuhoaminen päättyy oheiseen ecce homo -kuvaan.

 

 

 
« Takaisin

Muut numerot: Nuori VoimaKaikki ilmestyneet numerot