Kritiikki VII

Sisällysluettelo »

PÄÄKIRJOITUS

Finn’s again awake

Pitkään on mietitty, kuinka vastata haasteeseen, jonka digitaalinen vallankumous on asettanut korkealuokkaiselle journalismille. Se kun on näyttänyt näivettyneen samaa tahtia kuin printtimedia on joutunut antautumaan netin ja sille luonteenomaisen klikkausjournalismin edessä.

Kritiikin perusajatuksena on ollut tarjota punnittua tekstiä ajankohtaisista kirjallisista teoksista. Kiireessä tehtyjen kirjapuffien sijaan annetaan mahdollisuus ”hitaalle journalismille”. Lähtökohtana on ollut, että sanoilla voi olla sellaista arvoa, että ne kannattaa painaa.

Hidas journalismi on nyt ilahduttavasti kasvussa ympäri maailmaa, erityisesti verkossa. Esimerkiksi yhdysvaltalainen Matter (readmatter.com) julkaisi ensimmäisen pitkän juttunsa marraskuussa 2012. Ei tarvinnut kauan odottaa, kun myös Suomeen syntyi ensimmäinen hitaan journalismin julkaisu, Long Play (longplay.fi). Lehden ensimmäinen ”single”, kuten tekijät juttuja kutsuvat, ilmestyi tammikuussa 2013. Pienestä väestöpohjasta huolimatta Suomessa ollaan hyvin kiinni riippumattoman ja kriittisen journalismin kehityskuluissa!

Juuri 50 vuotta täyttänyt The New York Review of Books syntyi aikoinaan varsin samanlaiseen tarpeeseen kuin tämän päivän ”hidas journalismi”. Lehden perustajien mielestä kirjallisuuskritiikki oli ajautunut 1950-luvun lopulla rappion tilaan, ja jotain oli tehtävä.

Viime aikoina NYRB on kuitenkin työntänyt kirjallisuusaiheita syrjään. Siitä on tullut poliittis-kulttuurinen yleisjulkaisu, joka ei enää toteuta nimensä mukaista tehtävää. Koska NYRB ei anna kunnollista kuvaa siitä, mitä kirjallisessa maailmassa tapahtuu, pyrkii vuosi sitten nettiin perustettu Los Angeles Review of Books (lareviewofbooks.org) eli LARB täyttämään aukon.

Viime viikolla New Yorkissa vietti 10-vuotisjuhliaan reipas kirjallisuus- ja kulttuurilehti The Believer, jonka toimituksessa ei kaihdeta hullujakaan ideoita. Lehteä voi hyvällä syyllä luonnehtia Nuoren Voiman Amerikan-serkuksi, onhan niillä muutakin yhteistä kuin tietyt piirteet ulkoasussa. (Visuaaliset yhtäläisyydet tosin jäävät historiaan, kun Nuori Voima muuttaa hieman ulkoasuaan vuonna 2013.) Siispä cheers Believer – työnimeltään ”The Optimist”!

Optimismiin on aihetta Suomessakin. Ainakin minua ilahdutti hieno kirjallinen syksy 2012, erityisesti käännösten saralla. Mainittakoon vaikkapa korjattu käännös Louis-Ferdinand Célinen teoksesta Niin kauas kuin yötä riittää, D. F. Wallacen Hauskaa, mutta ei koskaan enää ja syksyn todellinen mammutti, Leevi Lehdon uusi käännös James Joycen Ulysseksesta. Näistä ja monista muista kirjallisista aiheista seuraavilla sivuilla lisää! Saa nauttia hitaasti.


Martti-Tapio Kuuskoski

Brooklynissa 13.3.2013

 

 
« Takaisin

Muut numerot: KritiikkiKaikki ilmestyneet numerot