Nuori Voima 2–3/2013 – Nietzsche

Sisällysluettelo »

PÄÄKIRJOITUS

Ecce vox humana

 

 

Mitä sä teet

kun maailma katoo

Mitä sä teet

kun sun sielus joutuu

ensimmäistä kertaa valitsemaan

hyvän ja pahan leikeissä,

mitä sä teet, että oikeus voittaa.

 

Mitä sä teet, sit jos oikeus voittaa?

Ja mitä sä teet, et myös rakkaus voittaa?

Ja mikä se on, mikä on sun taivas?

Mikä se on, jos rakkaus voittaa?

 

— Mana Mana, ”Mikä on sun taivas”

 

 

Nietzschellä terveys, sairaus ja ajattelu liittyvät aina yhteen. Tätä lausetta pohtiessani muistin nuoruuteni suosikkiyhtyeen Mana Manan ja sen syvimmistä syvimmät mutta samalla korkealentoisimmat kaapaisut inhimillisen ilmaistavuuden rajoilta. Yhtyeen johtohahmolle, skitsofreniasta kärsineelle Jouni Mömmölle ei käynyt hyvin. Hän tappoi itsensä lääkkeillä 35-vuotiaana. Silti hänen lauluissaan kirkkauden ja sekopäisyyden yhdistelmä synnytti ajattelun intensiteettejä, joille laihat kirjalliset sitaatit eivät yksistään voi tehdä kunniaa (ellei lue tarkkaan).

Myös Nietzschen ajatteluun kuului aina musiikki – Wagnerin Tristan & Isolde oli hänen non plus ultransa. Sitä seurannutta Nürnbergin mestarilaulajat -musiikkidraamaa Nietzsche piti jo liiallisen tervehtymisen merkkinä. Nietzsche halusi haastaa aforistis-filosofisella ajattelullaan Wagnerin ja muut suurimpina pitämänsä. Hän halusi kirjoittaa filosofiaa joka tanssii. Mutta lopulta hän sairastui peruuttamattomasti – terveyden, sairauden ja ajattelun rajankäynti jäi taakse –, ja heti häntä käytettiin hyväksi. Ensimmäiseksi sen teki oma sisko Elisabeth. Kuolemansa jälkeen Nietzsche on ollut sairaampi kuin koskaan eläessään – ihmiset ovat sairastuttaneet hänet.

En tiedä, onko brooklynilainen kuvataiteilija Leah Yerpe koskaan lukenut Nietzscheä, mutta tämä loistava nuori tekijä edustaa mielestäni nietzscheläistä terveyttä kukkeimmillaan. Ruumiillisen materiaalisuutensa painossa Yerpen teosten hahmot vastustavat ilmavalla tanssillaan kaikkia niitä sairastuttavia voimia, jotka meitä kohtaavat. En tiedä, ovatko hänen teoksena illustraatioita Iloisesta tieteestä vai mistä, mutta ne tekevät iloiseksi! Yerpen viimekeväinen näyttely New Yorkissa oli nimeltään Stellify (”it means to change or to be changed into a star”). Hän on numeromme Teema kuvassa -taiteilija.

En myöskään tiedä, lukiko Jouni Mömmö koskaan Nietzscheä. Sen sijaan Internet, tämä Nietzschen kammoksuma ajatus massaälystä (anakronismi hälvenee kun lukee lehdestä Jan Blomstedtin esseen), antaa ymmärtää, että tietää Nietzschestä kaiken. Vuoden päivät suosituimpia uusia teemoja netissä ovat olleet ”anti-Nietzsche” sekä se, kuinka markkinaliberalisti Friedrich von Hayek sai olennaiset vaikutteensa Nietzscheltä. Tosin myös toistuva Nietzschen yhdistäminen Bodhisattvaan on ollut huomionarvoisella tavalla toistuva aihe. Nietzschen ja buddhalaisuuden yhteyttä käsitellään myös tässä numerossa, Miika Pölkin esseessä hyvinkin syvälle sukeltaen.

Vaikka Nietzsche ei Nuoren Voiman teemanumerossa – yhtä pientä poikkeusta lukuun ottamatta – saa käyttää omaa ääntään, on tarkoituksena ollut tervehdyttää Nietzsche. Tässä lehdessä Nietzsche puhuu muiden suiden kautta. Minä olen historian kaikki nimet, ehdotti Nietzsche. Myös tämän lehden kirjoittajat ovat niitä nimiä.

 

Ateena–Palekastro–Helsinki, kesäkuussa 2013

Martti-Tapio Kuuskoski

 
« Takaisin

Muut numerot: Nuori VoimaKaikki ilmestyneet numerot