Kritiikki X

Sisällysluettelo »

PÄÄKIRJOITUS

Dissidentti erämaassa

 

– Na, Pyhäkeroko siinä viel’ oli,
loo loko loo lolo, loo loko loo lolo?

(Samuli Paulaharju, Tunturien yöpuolta, 1934)

Luen kansatieteilijänä paremmin tunnetun Samuli Paulaharjun omituista kaunokirjallista teosta, Tunturien yöpuolta -kertomuskokoelmaa ”Rautuvaaran tievoilla Ounistunturien suuressa erämaassa”, jossa ”kuvahaiset vain häiläävät pitkinä ja peloittavina kuin Staalut ja muut tunturikyöpelit”.

Paulaharjun eriskummallinen taidekieli kajahtelee mielen pintakerroksissa Juha Hurmeen kertojanäänellä, lähtemättömästi ehkä. Tämä ei ole viatonta. Olen keskellä erämaata.

Vuosi sitten kirjailija ja teatterimies, etsijä ja vaeltaja Juha Hurme oivalsi, että Paulaharjun teksteihin pohjautuvat teatteriesitykset on luotava pohjoisessa Lapissa. Syntyi Operaatio Paulaharju, jonka ensimmäinen etappi on keidasmaisessa tunturilaaksossa Enontekiön Hannukurussa. Tänne on vaellettava rinkka selässä kaksi päivää, ja jos pois haluaa, ihmisten ilmoille, on matkattava vielä kaksi päivää lisää.

Operaatio kestää viisi vuotta. Tänä vuonna Hurmeen kokoama teatteriseurue on toteuttanut Paulaharjun kertomukset ”Onnen lammas” ja ”Niilas Saaran kiroissa”. Tulevina vuosina on tiedossa jotain muuta. Esitykset käyvät kohti pohjoista: elokuussa 2015 Paulaharjua nähdään Lemmenjoella, sitten Kevolla (2016), Näätämössä (2017) ja lopuksi ”Suomen katolla”, Haltilla (2018).

Taidetta erämaassa. Millainen ajatus! Sillä tästä on kyse: taide pakenee luonnostaan kulttuuriutilitarismin kuolettavaa syleilyä, kaupallisen ajattelun painostusta ja vaikkapa sosiaalisen median hyminää. Se etsiytyy paratiiseihin, joita löytyy erämaiden suojista, inhimillisesti elinvoimaisista ympäristöistä.

Tämä on Kritiikki-lehden kymmenes numero. Lehti viettää nyt siis 5-vuotisjuhliaan. Avaamme juhlanumeron tulenkantaja Elmer Diktoniuksen kahdella olennaisella runolla, ”Det väsentliga” ja ”Påsk”, jotka Juha Hurme on ruotsin kielestä suomeksi tuoreesti laittanut.

 

Martti-Tapio Kuuskoski

Hannukurussa 25.8.2014
« Takaisin

Muut numerot: KritiikkiKaikki ilmestyneet numerot