kritiikki XI

Sisällysluettelo »

PÄÄKIRJOITUS
Kehäraakin tunnustuksia


"If you win, you win. If you lose, you still win."

 

Tämä yhdestoista Kritiikki on näillä näkymin viimeinen numeroni kulttuurilehden päätoimittajana. Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat kuuden vuoden aikana tehneet kanssani yhteistyötä. Niin lehtien avustajia kuin myös muita toimijoita kulttuurin saralla, niin palkkaa saaneita kuin ilmaiseksi työtä tehneitä, niin eläviä kuin kuolleita. Teitä lienee lähemmäs tuhat kaiken kaikkiaan.

Kun aloitin Nuoren Voiman päätoimittajana, mietin miten pääkirjoitukset tulisi koostaa. Päädyin ratkaisuun, että pääkirjoituksessa tulisi olla aina jotain omaa, jotain vierasta, jotain varastettua ja jotain sinistä. Luulen, että aika harvoin näitä väljiä kriteerejä tuli rikottua.

Kulttuurilehden tekeminen ei ole mikään unelma-ammatti, ei etenkään 2010-luvun Suomessa. Toisaalta olen kuitenkin saanut näinä vuosina toteuttaa itseäni vapaasti, toteuttaa huimapäisiäkin visioita (tai pakkomielteitä, riippuu näkökulmasta).

Olen tehnyt tämän kaiken siinä vakaumuksessa, että vain näin, kohti tuntematonta pyrkien, subjektiivisesti, on mahdollista saavuttaa jotain kulttuurisesti, siis yleisinhimillisesti, kestävää. Kaikki numerot eivät välttämättä ole koskettaneet jokaista, mutta toivottavasti useimmat useimpia!

Kritiikki-lehden perustin aikanaan antiteesiksi silloiselle hokemalle "kritiikki menee nettiin". Miksi ei voisi tehdä vastoin yleisesti uskottua totuutta? Ei sillä, että olisin sokeasti uskonut painetun sanan arvoon. Uskoin, ja uskon yhä, dramaturgiaan, jolla olisi kyky välittää kriittisen ajattelun sanomaa sukupolvelta toiselle. Enkä vieläkään tiedä miten se voisi onnistua ykkösillä ja nollilla.

Martti-Tapio Kuuskoski

keväällä 2015

KritiikkiXI_sitaatti_nettiin

 
« Takaisin

Muut numerot: KritiikkiKaikki ilmestyneet numerot