Ajankohtaista 16.06.2017

Runokuu-festivaali tuo runoilijat helsinkiläisiin olohuoneisiin

Nuoren Voiman Liiton Runokuu-kirjallisuusfestivaali järjestetään Helsingissä 21.-27. elokuuta. Tänä vuonna kolmattatoista kertaa järjestettävän festivaalin teemana on rakkaus. Runokuun yli neljäkymmentä tapahtumaa levittäytyvät kaikkialle kaupunkiin Ruoholahdesta Vuosaareen.

Festivaali tuo Suomeen lukuisia kansainvälisiä esiintyjiä. Pääesiintyjänä nähdään yhdysvaltalainen One Thousand Project, joka on kahden taiteilijan, Francesca Willow'n ja Madison Mae Parkerin spoken wordia ja tanssia yhdistelevä kollektiivi. Willow on tanssija ja esitystaiteilija, joka käyttää Parkerin runoutta liikkeensä lähtökohtana. Festivaalin muihin kansainvälisiin esiintyjiin lukeutuvat muun muassa virolainen Veronika Kivisilla, saksalainen Matthias Göritz ja latvialainen Agnese Krivade.

Runo-olkkarit-sarja on uudenlainen ja intiimi tapahtumakokonaisuus, joka vie runouden ihmisten olohuoneisiin. Yhdessä start up -yritys Giglen kanssa toteutetussa ohjelmasarjassa kuka tahansa helsinkiläinen voi tilata runoilijan omaan kotiinsa. Samalla keikan tilaaja sitoutuu avaamaan kotinsa ovet keikkayleisölle. Kotikeikalle tilattavissa ovat muun muassa Elsa Tölli, Jukka Viikilä, Matti Kangaskoski ja Anja Erämaja.

Runokuu kutsuu kävijää osallistumaan ja käyttämään omaa luovuuttaan. Tarjolla on lukuisia maksuttomia työpajoja, joissa osallistuja saa syventyä esimerkiksi lavarunouden, runovideoiden tai kehollisen kirjoittamisen saloihin. Poikkitaiteelliset iltaklubit ja monipuoliset keskustelut valtaavat päivittäin Kansallisteatterin Lavaklubin. Lisäksi Lavaklubille nousee kustantamo Poesian perinteinen pop up -runokauppa RUNOALUE.

Festivaalilla julkistetaan myös runoilija Saila Susiluodon ja äänitaiteilija Antti Nykyrin laaja auditiivinen taideteos Oratorio, joka sijoittuu kahdeksaan eri paikkaan eri puolilla Helsinkiä, kuten Suomenlinnaan ja Hietaniemen hautausmaalle.

Runokuu on Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali. Muita festivaalin yhteistyötahoja ovat esimerkiksi Art goes Kapakka, HSL, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Kiasma ja Yhdysvaltain suurlähetystö. Runokuun koko ohjelma löytyy osoitteesta www.runokuu.fi.

Lisätietoja:

Veera Koivaara