Ajankohtaista 09.04.2018

Ilmastonmuuttajat-kirjoituskilpailu avoinna 10.5. asti

Nuorille suunnattu Ilmastonmuuttajat-kirjoituskilpailu on käynnissä vielä kuukauden. Kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liiton järjestämä kilpailu on suunnattu 13-29-vuotiaille nuorille, ja se järjestetään yhdessä nuorisoalan järjestö Allianssin, ympäristöjärjestö Greenpeacen sekä Ilmasto.nyt-opintokokonaisuuden kanssa. Kilpailun lajina on novellit tai lyhytproosa.

"Erityisesti koululuokkien toivotaan tarttuvan haasteeseen ja keskustelevan yhdessä ilmastokysymyksistä. Kirjoittaminen auttaa hahmottamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja ottamaan kriisiä haltuun pala kerrallaan", toteaa Nuoren Voiman Liiton toiminnanjohtaja Laura Serkosalo. Kilpailun verkkosivujen Ilmastonmuuttajat-blogi tarjoaa kirjoitusvinkkejä ja tietoa ilmastonmuutoksesta. Tietopakettia voivat hyödyntää esimerkiksi äidinkielen ja kirjallisuuden opettajat.

Kilpailun toinen tuomari, toimittaja Hanna Nikkanen kannustaa blogissa nuoria kuvittelemaan esimerkiksi katastrofeja ja uutta teknologiaa sekä erityisesti näiden seurauksia. "Yksi tulevaisuutta kuvaavan taiteen tehtävistä on esittää meille rohkeita väitteitä siitä, millaisia uusia muotoja ihmisten välinen yhteistyö voi saada, kun tämä meidän nykyhetkemme alkaa olla kaukaista, vieraanoloista menneisyyttä. Millaista tavallinen arki sitten on, kun ilmastonmuutos on ravisuttanut yhteiskuntiamme vähän joka suunnalta?" Nikkanen kirjoittaa.

Kilpailussa on kaksi sarjaa: 13-17-vuotiaat ja 18-29-vuotiaat. Molemmissa sarjoissa palkitaan kolme parasta. Palkintosummat ovat 500, 200 ja 100 euroa. Voittajat julkistetaan Runokuu-kirjallisuusfestivaalilla elokuussa 2018. Kilpailun järjestämisen mahdollistavat Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä kotimaiset cleantech-yritykset, esimerkiksi Clewer-konserni. Tarkemmat tiedot, kilpailukutsun ja Ilmastonmuuttajat-blogin löydät osoitteesta www.ilmastonmuuttajat.fi .