Ajankohtaista 31.05.2018

Nuori Voima -palkinto Vihan ja inhon internet -sarjakuvalle

Vuoden 2018 Nuori Voima -palkinto on myönnetty toimittaja Johanna Vehkoon ja kuvataiteilija Emmi Niemisen journalistiselle sarjakuvalle Vihan ja inhon internet (Kosmos 2017). Teoksessa kysytään, miten verkkoviha on 2010-luvun Suomessa päässyt muodostumaan merkittäväksi osaksi yhteiskuntaa ja mitä keskustelukulttuurin muuttamiseksi voisi tehdä.

"Vihan ja inhon internet on merkittävä kannanotto turvallisemman, tasa-arvoisemman ja empaattisemman keskustelukulttuurin puolesta. Teos luotaa internetin pimeää puolta ja tuo esiin ne monimutkaiset vaikuttimet, joita nimettömyyden, vihamielisyyden, kuuntelemattomuuden ja vastuuttomuuden alla on", toteaa Nuoren Voiman Liiton hallituksen puheenjohtaja Matti Kangaskoski.

Teoksessa pääsevät kuuluviin verkkoväkivallan kohteeksi joutuneet henkilöt, heidän tukijansa, poliisi, tutkijat, trollit ja vihapuheen tuottajat. "Vaille ymmärrystä ei jää kukaan, mutta teoksen sanoma on selvä: vastuu sananvapauden toteutumisesta ei ole pelkästään niillä, jotka tuota vapautta käyttävät, vaan myös niillä, jotka sitä loukkaavat ja niillä, joiden tehtävänä on sen turvaaminen", toteaa Matti Kangaskoski.

Nuori Voima -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain ansioituneesta toiminnasta kirjallisuuden ja kulttuurin alalla. Palkintoa on jaettu vuodesta 1993 lähtien, ja sen myöntää kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liitto. Palkintosumma on 501 euroa. Valinnan teki Nuoren Voiman Liiton hallitus, johon kuuluvat Matti Kangaskoski (pj), Maria Matinmikko (vpj) sekä Juhana Henrikki Harju, Kaisa Kaakinen, Maija Muinonen, Mariia Niskavaara, Katja Raunio, Reetta Pekkanen, Tuukka Pietarinen, Pauli Tapio, Olavi Uusivirta ja Taneli Viljanen.

Lisätietoja:

Matti Kangaskoski