Ajankohtaista 12.06.2018

Runokuussa juhlitaan koodirunoutta ja Sirkka Turkkaa

Runokuu-festivaali järjestetään jälleen 20.-26. elokuuta. Tänä vuonna neljättätoista kertaa järjestettävän kirjallisuusfestivaalin teemana on "Juuret". Suomalaisista runouden kärkinimistä mukana on esimerkiksi Sirkka Turkka, jonka pitkää runoilijanuraa muistetaan ennakkotapahtumalla 17.8. Runokuun pääesiintyjänä puolestaan nähdään koodaamista ja runoutta tuotannossaan yhdistävä yhdysvaltalainen Judd Morrissey. Morrissey on kooditaiteilija, runoilija ja tutkija, joka luo digitaalista kirjallisuutta, monitaiteisia performansseja ja installaatioita.

Runokuun lastenohjelma järjestetään ensimmäistä kertaa ulkoilmatapahtumana Myllypurossa yhteistyössä kulttuurikeskus Stoan ja Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden kanssa. Myllypuron liikuntapuistossa Taiteiden yönä järjestettävässä tapahtumassa nähdään muun muassa Vuokko Hovatan ja Kalle Chydeniuksen lastenyhtye Sisidisko sekä alueen täydeltä erilaisia osallistavia sanataidetta, muita taiteita ja aktiviteetteja sisältäviä työpajoja.

Runokuun päätapahtumapaikkana toimii tuttuun tapaan Kansallisteatterin Lavaklubi, jossa nähdään viikon ajan muun muassa keskusteluita ja monipuolisia kirjallisuusklubeja. Aiheista esiin nousevat niin räppi kuin kansanrunouskin. Kaiken kaikkiaan Runokuussa on yli 50 tapahtumaa ympäri Helsinkiä. Ohjelmassa nähdään viikon aikana esimerkiksi Runon ympäriajo -pyöräilytapahtuma sekä päivystävä runopuhelin. Runoutta nähdään myös Runoja raiteilla -kampanjan myötä julkisissa liikennevälineissä. Tapahtumat ovat valtaosin maksuttomia.

Runokuu on Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali. Muita festivaalin yhteistyötahoja ovat esimerkiksi Art Goes Kapakka, HSL, Helsinki Poetry Connection, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ja Kriittinen korkeakoulu. Runokuun ohjelma löytyy osoitteesta www.runokuu.fi.


« Takaisin