Ajankohtaista 06.08.2018

Yhdysvaltalaiskirjailijat Judd Morrissey ja Sahar Delijani Runokuussa

Nuoren Voiman Liiton Runokuu-festivaali järjestetään 20.-26. elokuuta. Nyt neljättätoista kertaa järjestettävän kirjallisuusfestivaalin teemana on "Juuret". Runokuussa nähdään tänä vuonna artisteja kahdeksasta eri maasta. Kansainväliset vieraat edustavat erilaisia runouden lajeja spoken wordista koodirunouteen.

Festivaalin amerikkalaisvieraat ovat kooditaiteilija Judd Morrissey sekä Jakarandapuun lapset -romaanistaan tunnettu Sahar Delijani. Judd Morrissey on koodirunoilija ja tutkija, joka luo digitaalista kirjallisuutta, monitaiteisia performansseja ja installaatioita. Runokuun esityksessään hän hyödyntää myös lisätyn todellisuuden AR-teknologiaa. Sahar Delijanin tausta on Iranissa, jossa hän syntyi vankeudessa. Hän muutti perheensä vapauduttua Yhdysvaltoihin ja asuu nykyään Italiassa. Delijanin esikoisteos Jakarandapuun lapset on julkaistu yli 70:ssä maassa ja se on käännetty 28:lle kielelle.

Runokuun päätapahtumassa esiintyy 25.8. unkarilais-berliiniläinen taiteilija Kinga Tóth, jonka performanssi kritisoi naisten asemaa Unkarissa yhdistäen kurkkulaulua ja kotitöitä. Tapahtumassa esiintyvät myös Quebecistä kotoisin oleva runoilija, laulaja ja kuvataiteilija Marie-Pascale Hardy sekä Suomessa asuva saksalainen runoilija Dorothea Grünzweig, joka sai tänä vuonna Saksan PEN-keskuksen Kurt Siegel -palkinnon.

Kansallisteatterin Lavaklubilla 26.8. nähtävässä Baltic Poetry Night -tapahtumassa esiintyvät Baltian maiden kiinnostavimmat nykyrunoilijat maiden 100-vuotisjuhlien kunniaksi. Lavalla nähdään latvialainen palkittu runoilija Arvis Viguls, monipuolisen tuotannon kirjoittanut virolainen Eeva Park sekä mm. spoken wordia esiintymisiinsä yhdistävä runoilija ja näytelmäkirjailija, liettualainen Gabrielė Labanauskaitė. Lisäksi Helsinki Poetry Connectionin luotsaamassa Queer Poetry Jam -tapahtumassa 23.8. nähdään brittiläiset spoken word -artistit Dialectic Dee ja Keith Jarrett.

Runokuu on Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali. Runokuun aikana nähdään yli 50 tapahtumaa ympäri Helsinkiä. Muita festivaalin yhteistyötahoja ovat esimerkiksi Art Goes Kapakka, HSL, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ja Taidehalli. Festivaalin päärahoittajia ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsingin kaupunki ja WSOY:n kirjallisuussäätiö. Runokuun ohjelma löytyy osoitteesta www.runokuu.fi.

Kuvia esiintyjistä löytyy täältä: https://drive.google.com/drive/folders/1o9vQIwEsD3yQWbf_lhqWCnzQG_R8eadd?usp=sharing

Lisätiedot:
 Tuottaja